MARIEKE DILLES

Marieke Dilles (°1986) is een Belgische actrice die voor theater, film en televisie werkt. Ze studeerde Woordkunst aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Haar eerste grote rol vertolkte ze in de televisieserie ‘De Smaak van De Keyser’. Die rol leverde haar in 2009 de Fipa d’Or voor Beste Actrice op het Festival International de Programmes Audiovisuels in Biarritz op en een nominatie als ‘outstanding actress’ op het Monte Carlo Television Festival.

Sindsdien speelde Marieke mee in onder andere ‘Amateurs’ (vtm), ‘De Vijfhoek’ (één), ‘Vermist’ (VIER) en de Nederlandse politiereeks ‘Flikken Maastricht’ en ze had een rol in films als  ‘Dossier K’ en ‘Weekend aan Zee’. Op het vlak van theater werkte Marieke al voor onder meer hetpaleis, De Roovers, Theaterproductiehuis Zeelandia en Het Zuidelijk Toneel. Ze herwerkte het boek Dit is alles tot een jeugdvoorstelling die geselecteerd werd voor Het Theaterfestival 2012.

Marieke houdt van rollen waarin ze de hoekjes van de mens kan opzoeken, zowel uiterlijk als innerlijk. “Ik hou ervan om te experimenteren, om tussen actie en cut alle registers in mezelf open te trekken en te zien waar het me brengt. Projecten die een duidelijke stempel van de maker dragen, spreken me het meeste aan. Als ik speel, is het voor de regisseur achter de camera en niet voor een toekomstig publiek ver weg. Het is in zijn of haar project dat ik meestap, in zijn of haar fantasie dat ik me onderdompel.”

mariekedilles.be