WIM OPBROUCK

Wim Opbrouck (°1969) is acteur, muzikant, televisiemaker, schrijver, tekenaar, artistiek leider, kortom niet voor één gat te vangen. De rode draad in Wims exploten is de liefde voor taal, muziek, de kunst en het leven zelf want uiteindelijk zijn al die dingen één.

Zijn opleiding genoot hij aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Nadien startte hij zijn carrière in het theater bij de Blauwe Maandag Compagnie en speelde er onder meer in de theatermarathon ‘Ten Oorlog’. De compagnie veranderde later in het Toneelhuis, waar Opbrouck deel werd van de vaste artistieke kern. Verder speelt Wim regelmatig voor Toneelgroep Maastricht en was hij twaalf jaar ensemblelid bij NTGent waar hij van 2010 tot 2015 ook artistiek directeur was.

Opbrouck stond zelf aan de basis van vele theaterproducties. Samen met Wilfried De Jong maakte hij de eigen productie ‘We Free Kings’. Met Frank Van Laecke en Alain Platel maakte hij ‘En Avant Marche’, een voorstelling met fanfare, melancholie en dans die hem van Londen en Parijs tot Sevilla en Berlijn bracht.

Vlaanderen zag Wim Opbrouck ook bekend worden op televisie. Zo had hij onder meer komische hoofdrollen in ‘In De Gloria’ en ‘Het Eiland’ van Jan Eelen. Maar hij bewees zichzelf zeker ook als een serieuze acteur in rollen in ‘Windkracht 10’, ‘De Ronde’, ‘Salamander’, ‘In Vlaamse Velden’ en ‘Tytgat Chocolat’. Wim speelde ook in langspeelfilms zoals ‘Bowling Balls’, ‘Ventoux’, ‘Café Derby’ en ‘Cobain’ waarvoor hij in 2018 een Gouden Kalf voor Beste Bijrol kreeg.

Als muzikant heeft Wim Opbrouck al meermaals Vlaanderen doorkruist met De Dolfijntjes, de West-Vlaamse muziekgroep die hij oprichtte met studiegenoot Wim Willaert. Hij bracht zijn liefdes theater en muziek samen in projecten als TV Tunes KNT waarmee hij samen met Ron Reuman oude tv-deuntjes in een nieuw jasje steekt. In 2003 en 2018 trokken ze ermee langs de Vlaamse theaters.

Wim Opbrouck is altijd onderweg. Met Jean Blaute en Michiel Hendryckx trok hij in het Canvasprogramma De bende van Wim met de moto rond Europa. Wim presenteert sinds 2017 ook het bakprogramma Bake Off Vlaanderen op VIER, wat hem in 2018 een Publieksprijs Jan Wauters opleverde.

Maar bovenal is Wim geëngageerd. Hij was artistiek intendant van ‘Ode aan de Ode’ die de 30.000ste Last Post in de verf zette. Met ‘Peace to the World’ zette hij met een grootse muziekmarathon een punt achter GoneWest, de noemer voor alle culterele projecten rond de Eerste Wereldoorlog.